Az Európa szerte egyre növekvő létszámú 50 év fölötti korosztály aktív társadalmi részvételének fontossága mind gazdasági mind pedig társadalmi szempontból kiemelt jelentőségű. Az úgynevezett szenior korúak tudásának kiaknázása, tapasztalatainak felhasználása nemcsak az ifjabb generációk számára hasznos, hanem az idősebb személynek, magának, a személyes fejlődése, értékességének és hasznosságának megtapasztalása szempontjából is kiemelten fontos, hiszen ezek hozzájárulnak a fizikai és lelki egészségük megőrzéséhez is.

A korábban megszerzett tudtás és tapasztalat alkalmazásának egyik legjobb módja az önkéntesség. Magyarországon igen jelentős szerepe van a friss nyugdíjasok és az idősebb generáció körében végzett önkéntességnek. A szenior önkéntesek toborzása, szervezése, megtartása és motiválása speciális ismereteket igényel, ugyanakkor az önkéntes tevékenységet végző egyénre, de közvetlen és tágabb környezetésre is jótékony hatással van. A szenior önkéntesek menedzselése terén felhalmozott magyarországi tudás és gyakorlati tapasztalat számos külföldi intézményt vonz, többek között a román önkéntes központok képviselőit is.

 

Az Önkéntes Központ Alapítványt azzal a céllal keresték fel, hogy támogassa őket abban, hogy Románia különböző településein önkéntes tevékenységre ösztönözzék a szenior korú lakosokat. A román önkéntes központ (Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (www.centruldevoluntariat.ro) által irányított, az Önkéntes Központ Alapítvánnyal (ÖKA) együttműködésben, az Európai Unió Erasmus + programja keretében megvalósított “Civi – Coordonatori instruiti - Voluntari implicati” című (szerződésszám: 2018-1-RO01-KA104-048181) projekt lehetőséget biztosított erre egy négynapos képzés formájában. Az ÖKA által szervezett képzés keretében, 2018 novemberében a 8 román önkéntes központ munkatársa a szenior korúak motivációja, személyiségfejlődése mellett a közösségre gyakorolt hatást is megismerték.

 

A képzés kialakításában és megvalósításában aktív szerepet vállalt a Tettrekész Emberek Senior Önkéntes Klubja is, rövidebb nevén TESZÜNK. Többek között Kosdra is ellátogatott a delegáció, ahol igen aktív önkéntes élet zajlik az Önkéntes Településfejlesztő Közösség (ÖNTEK) jóvoltából.  A résztvevők főként intergenerációs programok megvalósítására törekszenek, a szenior korúakat mentorként, korrepetitorként, pót nagyszülőként vonnák be az ifjúsági szervezetek munkájába elsősorban a storytelling és a közösségépítés módszereit alkalmazva. 

ÖKA külső menü