Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) tájékoztató eseményt szervezett, hazai civil szervezetek számára, amelyek működésük fejlesztése, illetve új projektek vagy szolgáltatások elindításának céljából együttműködés kialakítását tervezik a vállalati szféra tagjaival. A program keretében tájékoztatást, információt biztosítottak a szervezők arról, hogy miképp érdemes felkészülni a szakértelmen alapuló pro bono projektekre. Az eseményre elsősorban olyan szervezetek érkeztek, amelyek korábban nem vettek részt szakértelem átadásán alapuló pro bono programon, illetve nem alakítottak még ki vállalati együttműködéseket.

 

Az esemény nyitott volt minden hazai szervezet számára szervezetmérettől, szervezeti formától, földrajzi helytől és tevékenységi körtől függetlenül.  Az ÖKA vállalati partnereivel közösen, tájékoztatást adott, már megvalósult sikeres együttműködésekről, illetve kiváló példák bemutatása révén inspirációt és bátorítást nyújtott a tapasztalatokkal még nem rendelkezőknek, hogy felismerjék milyen ilyen projektben rejlő lehetőségeket.

 

 

A program nyitásaként GE részéről Recsetár Kinga, illetve az ÖKA ügyvezetője F. Tóth András fogalmazta meg a pro bono programok működtetése kapcsán megfogalmazódott eddigi tapasztalatokat. Ezt követően egy vállalati és egy civil szervezeti vezetőkből álló panel tagjai adtak további betekintést az ilyen programok kapcsán megfogalmazott tapasztalatokba. A civil oldalról az Amigos a Gyermekekért, a Kompánia Alapítvány és a Technológiai Oktatásért Alapítvány volt a közreműködő.

 

 

A GE mint az esemény befogadója, az Accenture, az E.ON Hungária és a PwC Magyarország olyan szakemberei vállalták a közreműködést az eseményen, akik segíteni tudtak a résztvevőknek végiggondolni, hogy mely területen, mely projekttel tudnak eredményesen pályázni egy jövőbeli pro bono felhívásra. A tájékoztató előadások és panelbeszélgetések után olyan kiscsoportos beszélgetések valósultak meg, amelyekben a forprofit és nonprofit szféra képviselői közösen gondolkozhatnak a lehetséges fejlesztéseken és a későbbiekben beadandó projektötleten.

 

 

A pro bono programok, pályázati lehetőségek révén a vállalatok önkéntes alapon magasan képzett szakembereket biztosítanak civil szervezetek, közösségek projektjeinek fejlesztésére, mely felbecsülhetetlen értéket képviselhet a szervezetek számára. A vállalati oldalon folyamatosan nő az érdeklődés az ilyen programok indítása iránt, ezzel párhuzamosan szeretnénk, ha egyre több civil szervezet állna készen a bekapcsolódásra és rendelkezne olyan projektötlettel, melyet benyújthat egy-egy ilyen felhívásra.

 

 

F. Tóth András az ÖKA ügyvezetője az esemény kapcsán megjegyezte, hogy „A pro bono fantasztikus lehetőségeket rejt, de csak akkor, ha szervezet kellően befogadó és megfelelő kapacitásokat tud biztosítani a megfogalmazott feladatok gondozásához, illetve a tervek megvalósult projektekké alakításához. E nélkül a pro bono csupán egy beváltatlan ígéret marad.”

 

 

Fényképek az eseményről: https://www.facebook.com/OnkentesKozpont/

ÖKA külső menü