A Nemzeti Önkéntes Tanács (NÖT) létrehozásának célja az önkéntesség kultúrájának további terjesztése, egy újabb lépés abba az irányba, hogy minél több magyar ember életének legyen része az önkéntesség - mondta Novák Katalin Budapesten.

 

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára sajtótájékoztatón elmondta, a NÖT javaslattevő, véleményező, tanácsadó testület, amely részt vállal az önkéntesség népszerűsítésében, terjesztésében, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésében. Feladatai közé tartozik a különböző önkéntes programok összehangolása, az önkéntességet érintő kormányzati intézkedések és jogszabálytervezetek véleményezése, javaslatok megfogalmazása, valamint a nemzeti önkéntes stratégia támogatása.

 

 

A tanács elnöke az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, alelnöke pedig az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár. Tagjait mások mellett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács, a Karitatív Tanács, az Idősek Tanácsa, az Országos Környezetvédelmi Tanács, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelölheti - közölte az államtitkár.

 

 

Hozzátette, a tanács évente legalább háromszor ülésezik, tagjai pedig semmilyen díjazásban nem részesülnek - tette hozzá. Novák Katalin hangoztatta, az önkéntesség a polgári élet fontos része, azt jelenti, hogy figyelmünk túlmutat saját magunkon, és figyelünk szűkebb és tágabb környezetünkre.

 

 

Mára a magyar lakosság majdnem egyharmada végez rendszeresen önkéntes tevékenységet, amelynek gazdaságélénkítő hatása is van, ugyanis az önkéntes tevékenység akár egy százalékkal is emelheti a GDP-t - mondta.

 

 

A kormány ezért számos eszközzel segíti az önkéntesség terjesztését: 2012-ben megalkotta a nemzeti önkéntes stratégiát, az érettségi feltételeként bevezették az iskolai közösségi szolgálatot. Emellett létrehozták az önkéntes tevékenységek nyilvántartását, amelyben regisztrálják az önkénteseket foglalkoztató szervezeteket.

 

 

Ebben kezdetben körülbelül ezer szervezetet regisztráltak, mára ez a szám tízezerre nőtt. Létrehozták az onkentes.gov.hu oldalt, amely szintén segíti az önkéntes tevékenység koordinálását - sorolta az államtitkár az intézkedéseket.

 

 

Illés Boglárka ifjúságpolitikáért- és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy az önkéntesség több mint "rekreációs tevékenység", mint a szabadidő eltöltésének egy módja, hiszen többek között segítheti a munkaerőpiacra történő belépést is.

 

 

Az utóbbi években több önkéntes program megvalósítását támogatta a kormány, a következő ilyen kiemelt esemény a 72 óra kompromisszumok nélkül elnevezésű rendezvény lesz októberben - mondta.

 

 

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy létrehozzák majd az Országos Ifjúsági és Önkéntes Szakmai Központot, amelynek kizárólagos feladata lesz az önkéntesség népszerűsítése, önkéntes programok szervezése, valamint az Új nemzedék újratöltve program részeként tanácsadó hálózatot is kialakítanak. Megemlítette a Pro Voluntarius-díj létrehozását, amelyet a kormány minden évben az önkéntesség nemzetközi napján ad át az önkéntesség kultúrájának fejlődése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységekért szervezeteknek és magánszemélyeknek.

 

 

Eredeti hír: www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/csalad-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-nemzeti-onkentes-tanacs-segit-terjeszteni-az-onkentesseget

 

 

A Kormány 1503/2016. (IX. 21.) Korm. határozata a Nemzeti Önkéntes Tanácsról: www.onkentes.hu/cikkek/nemzeti-oenkentes-tanacs