2012-ben, az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évében az Önkéntes Központ Alapítvány és a Gyulafehérvári Caritas közös szenior önkéntes programja keretében kívánja az idősek felé irányítani a figyelmet.

 

Április 23-án reggel hat szenior önkéntes érkezett Magyarországra Erdélyből és ezzel megkezdődött az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás program keretében zajló Grundtvig Szenior Önkéntes Program magyarországi 3 hetes önkéntes tanulmányútja.

 

2012. április 23. és május 13. között az Erdély különböző településiről érkezett önkéntesek megismerhetik a magyarországi önkéntes szektort és kipróbálhatják magukat különböző önkéntes tevékenységekben Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen. A felkészítő és tapasztalatcsere programokat Budapesten tartja az Önkéntes Központ Alapítvány, melyek során lehetőség nyílik más magyarországi szenior önkéntesekkel is megismerkedni.

 

A szenior önkéntesek három megyei Önkéntes Centrum közreműködésével (Baranya Megyei Önkéntes Centrum, Csongrád Megyei Önkéntes Centrum, Zala Megyei Önkéntes Centrum) vehetnek majd részt a sokféle önkéntes tevékenységben:

Pécsett többek között múzeumi önkéntes programokban, az Olvasó liget programjában és hajléktalanok számára történő ételosztásban önkénteskednek, Szegeden mozgáskorlátozottak, szociális rászorulók és kórházi látogatók, betegek segítségére lesznek, míg Zalaegerszegen hagyományőrző programokban tevékenykedhetnek, időseknek és fogyatékkal élőknek nyújtanak segítséget.

 

 

A programban részt vevő magyarországi fogadó helyszínek:

 

  • Pécsi Önkéntes Központ és Baranya Megyei Önkéntes Centrum: Nevelők Háza Egyesület
  • Szegedi Önkéntes Központ és Csongrád Megyei Önkéntes Centrum: Talentum Alapítvány
  • Zalaegerszegi Önkéntes Központ és Zala Megyei önkéntes Centrum: Zalai Falvakért Egyesület