Hírek

Elindult a VAP = Volunteering in Art Programs , ami egy olyan platform, ahol, akit érdekel a vizuális művészet, egyetlen regisztrációval több művészeti projektben és eseményen is tud önkénteskedni. 

 

Miért érdemes regisztálni? Önkéntesként színvonalas művészeti eseményekhez kötődő, izgalmas programokon lehet részt venni, betekintést lehet nyerni a művészeti akadémiák, galériák háttérmunkájába, évente több, alkalmi önkéntes lehetőség. 

 

A közelgő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 2024 (május 23-24-25)  rendezvényre akár már ezen a platformon keresztül is lehet jelentkezni , de a részletek megtalálhatók az Önkéntesség Magyarországon Facebook  oldalon is. 

2024-ben elindult az Önkéntes Koordinátorok Közössége (ÖKK)  Pilot éve, melyet korábban egy online igényfelmérés valamint 2023 őszén egy előkészítő szakmai fórum előzött meg. Kialakult a közösség működési rendje, és immár 17 önkéntes fogadó szervezet képviseletében 19-en fejezték ki csatlakozási szándékukat.

 

Továbbra is várjuk azok jelentkezését, akik szeretnének bekapcsolódni a közösség munkájába akár szervezetként, akár mint olyan magánszemély, aki önkéntesek koordinálásával, szervezésével foglalkozik. 

A belépési űrlap és szándéknyilatkozat megtalálható ezen a linken:  https://forms.gle/TtbR6zU5r9q6VqSh7 az ÖKK Működési rendje a csatolt mellékletben. 

Mindazokat, akik az űrlap beküldésével jelzik csatlakozási szándékukat az ÖKK-hoz, vagy gondolkodnak azon, hogy tagjai legyenek ennek a szakmai csoportnak, várjuk a közösség nyitó találkozójára.

Önkéntes Koordinátorok Közössége (ÖKK) 1. nyitó találkozó

Időpont, helyszín: 2024. április 19. péntek 10.00-14.00 óra, ERSTE Torony  1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26.

A találkozón a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2024. április 17. szerda délig lehet az itt elérhető űrlap beküldésével: https://forms.gle/H7qXb18DdnEu6SPp7

Szeretettel várjuk a nonprofit szervezetek képviselőit egy ingyenes workshopra, amelynek keretében az Önkéntes Központ Alapítvány megosztja többéves tapasztalatait a szervezeteket segítő pro bono programokról. Szeretnénk, ha e kötetlen beszélgetés során megismernétek a szaktudásukkal önkéntesen segítő cégek motivációit, a szervezetekkel szemben támasztott elvárásokat és a sikeres pályázat megírásához is tudunk ötleteket adni!

  •   Mi a pro bono és miért jó ez a civileknek és a céges szakembereknek is?
  •   Milyen segítséget kapnak a szervezetek és hogyan tudják ezt jól hasznosítani

  

  • Mi motiválja a cégeket a pro bono-ban való részvételre? – Mit tanulhat és milyen tapasztalatokat szerez egy nagyvállalati szakember, ha pro bono programban önkénteskedik?
  •  
  • Hogyan érdemes „jól” felkészülni a pro bono programra? Tippek a sikeres pályázatíráshoz és a felkészüléshez.

A programon a fenti kérdéseket járjuk körbe.

Időpont: 2024.március.25. hétfő 10.00-13.00

 

Helyszín: MEREK (Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja) – Budapest, II. Marczibányi tér 3.

A workshopon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött

 

Jelentkezni 2024. március 22. 16.00-ig itt lehet:  regisztráció

További információ:

 Tarcsai Judit – Önkéntes Központ Alapítvány      tarcsai.judit@onkentes.hu          06/20-801-5777

 

Köszönettel számítunk az érdeklődésre!

Az E.ON Hungária Csoport (E.ON) az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) közreműködésével idén már kilencedik alkalommal hirdet pályázatot magyarországi nonprofit szervezetek számára szakértelmen alapuló pro bono támogatás felhasználására. A pro bono tevékenység alatt a vállalatok munkatársainak szakértelmén alapuló önkéntes támogatását értjük. A pro bono projekt olyan tudásokat biztosít a szervezetek számára, melyek sok esetben hiányosak a szervezet működésében, és nagyban segíthetik annak sikeres fejlődését.

Az E.ON Hungária Csoport felelősségvállalás rendszere keretében ajánlja fel civil szervezetek számára munkavállalói magas szintű szaktudását, azok hatékonyságának javítása érdekében, a meghatározott tudásterületeken.  A kiválasztott civil szervezeteket, vagy azok egy-egy fejlesztésre szoruló projektjét támogatja az energetikai nagyvállalat munkatársai önkéntes tevékenysége révén.

Olyan nonprofit szervezetek jelentkezését várjuk, amelyek

  • megfelelő kapacitással és motivációval rendelkeznek a szervezet vagy egy-egy programjának működési területének átfogó fejlesztése tekintetében.
  • kellően átgondolt, előkészített, reális, a szervezet vezetősége által is támogatott fejlesztési ötletet kívánnak benyújtani, a meghatározott tudásterületek felhasználása révén.

Az online jelentkezési lapot 2024. április 21. vasárnap 18.00 óráig lehet beadni a https://forms.office.com/e/MvTb7pGvT7 link alatt.

Információ: Önkéntes Központ Alapítvány tarcsai.judit@onkentes.hu

Az Önkéntes Központ Alapítvány Budapest Főváros "Közös gyerek és nyugdíjas napközi" pályázata keretében február 23-án tartotta az Idősek Barátai Program farsangi rendezvényét a TEMI Fővárosi MŰvelődési Házában.

A tematikus farsang az évszakok jegyében zajlott a nyár és tél hangulatát felidézve. A program egy közös idős-ovis kézműveskedéssel kezdődött, ahol nagyon könnyen egymásra hangolódtak a gyermekek és a magányos idősek. A kislányok nagy örömére a nénik segítségével hipp-hopp kis hercegnőkké válhattak. A legfiatalabb résztvevő 3 és fél, a legidősebb 93 éves volt. Ezután következett az est fénypontja az OVITÁNC  fellépése. A közel 30 gyerek nyári és téli dallamokra adta elő műsorát. A fellépés könnyeket, de sok-sok mosolyt is csalt az idősek arcára, akik nemcsak magát az előadást élvezték önfeledten, hanem el is nosztalgiáztak, visszaemlékezve saját gyermekkorukra. A generációk találkozása, együttléte mindig különleges élmény. Az Ovitánccal közös következő program az Anyák napi piknik lesz májusban.

 

Március 3-án a Szimpla Kert Háztáji Piacon  jótékonysági főzést tartottunk a nemzetközi nőnap alkalmából. A befolyt adomány összeg 308 695 Ft (helyszíni árusítás  és a bankkártyás adományozási felületünkön érkezett támogatás).

Az alapanyag árának és a tranzakciós díjaknak a levonása után 200 106 Ft-unk maradt, melyet az Idősek Barátai Programunk bővítésére, az aktív és boldogabb időskor támogatására költünk.

A 65 év feletti korosztályban a nők 2023-ban 452 993-al többen voltak, mint az ugyanilyen korú férfiak.

Az Idősek Barátai programunk célja, hogy felkutassa és segítse a Magyarországon magányosan élő időseket. Nonprofit szervezetként, önkénteseink segítségével tesszük szebbé időseink életét.

Te is szívesen támogatnál minket?  A baloldali menüsávban lévő Online Bankkártyás Adományozás gombra kattintva ezt megteheted! KÖSZÖNJÜK!

2024. március 07-én szerdán megtartottuk az ÖKA Erasmus+ projektje, az APTE (Új utak a munkakeresésben) záróeseményét az Európa Pontban.

Az eseményen bemutattuk a két éves munka (2022-2024) eredményeit, a munkakeresőket segítő innovatív eszközöket és megbeszéltük az ez idő alatt lebonyolított 3 magyarországi pilot program tanulságait.

A nemzetközi csapattal kidolgozott módszertan megosztásának egyik fontos célja, hogy a hazai szervezetek, HR szakemberek átvehessenek belőle olyan elemeket vagy akár a képzés struktúráját, melyeket ők is használni tudnak a mindennapi munkájuk során az álláskeresés folyamatában.

Az előadás után közösen beszélgettünk a konkrét tapasztalatokról. Az eseményen a munkaügyi területen dolgozó szakemberek is megosztották a munkájuk során felmerülő nehézségeket, sikereket és programjaikat valamint a pilot programokon résztvevő álláskeresők, pályaváltók, pályakezdők közül is többen a saját tapasztalataik megosztásával járultak hozzá az esemény sikeréhez.

Kellemes hangulatban sokat tanultunk egymástól és nagyon érdekes beszélgetésekben volt részünk.

A projekt eredményeit az https://apteprobono.eu/ honlapon lehet követni.

 

Köszönjük mindenkinek a részvételt, bízunk benne, hogy minden résztvevő számára tudtunk értékes információkkal szolgálni! 

 

Az előadás az Önkéntes Központ alapítvány Youtube csatornáján megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=sOf8_M0vbcg

A Dorkász Szolgálat alsós 3. és 4. osztályos Ukrajnából menekült magyarul beszélő gyerekek mellé keres olyan önkéntest, akik matematikából, magyarból (írás, olvasás) tudnák őket korrepetálni. A gyerekek a 12. illetve a 19. kerületben laknak.

 Pilisszántóra önkéntes fejlesztő pedagógusokra lenne szükség. Pilisszántó külterületén a volt Orosdy Kastélyban kárpátaljai menekültek, köztük 6 iskolás gyerek él. A tanulásban nagyon lemaradtak a gyermekek. Nagy segítséget jelentene, ha egy fejlesztőpedagógus tudna velük foglalkozni.

 

Ukránul beszélő idős menekültekhez pedig olyan önkéntest,önkénteseket is keresnek, akik szabadidős programokat tudnának tartani számukra: séta, közös kézműves vagy más foglalkozás.

További információ, jelentkezés: Békási Petra Projekt koordinátor, pa.bekassy@dorcas.hu  vagy +36 30 627 3412 

 

Két éves együttműködés után lassan véget ér az ÖKA egyik Erasmus+ projektje, az APTE (A Pathway To Employment), melynek keretén belül munkakeresőket és karrierváltókat segítünk. Ha kíváncsi vagy, milyen módszereket találtunk ki a nemzetközi csapattal, hogyan próbáltuk ki ezeket, mi működött és mi nem; vagy ha szeretnél te is új ötleteket hallani, gyere el a projekt záróeseményére március 6-án! Megismerkedhetsz a partnerekkel, a projekt részleteivel, a workshopok témáival és a kidolgozott eszközökkel.

Az ebéd mellett pedig megbeszéljük, ki mire tudja ezeket használni!

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs felület: https://forms.gle/rwKZWthinyC751XUA

Jelentkezési határidő: 2024. március 4.

 

Időpont: 2024. 03. 06. szerda 10.00-13.00

Helyszín: Európa Pont – Bp. II. Lövőház u. 35.

További információ: tarcsai.judit@onkentes.hu

Szívesen segítenél egy fiatalt a szakmai életében vagy a tanulmányai terén? Oszd meg élettapasztalataidat! Csak lelkesedés, élettapasztalat és a fiatalok segítésére való hajlandóság kell hozzá.

Az Önkéntes Központ Alapítvány 50 év feletti mentorokat keres fiatalok mellé. A mentorálás előtti felkészítést biztosítjuk. A program minden résztvevő számára ingyenes. A projekt EU által finanszírozott "MAB: MENTORÁLÁS HATÁROKON ÁT - Mentoring Across Borders" című projekt keretében valósul meg.

Szeretnél részt venni? Jelentkezz felkészítő workshopunkra! 

Felkészítő képzési workshop mentoroknak: 2024. február 23. péntek, 9:00-13:30 óra MEGTELT ÚJABB FELKÉSZÍTŐ JÚNIUSBAN LESZ MEGHIRDETVE!

Helyszín:CEU Konferencia Központ, 1106 Budapest, Kerepesi út 87.  A felkészítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő: 2024. február 18. 

REGISZTRÁLOK a képzésre